Friday 20 Dec 1996

Wereldbeelden / De Voorkamer

Johan Creten, Harmen Dijkstra, Pam Emmerik, Jacob Groot, Voebe de Gruyter, Harm Hajonides, Melle Hammer, Dave Hemminga, Andre Klukhuhn, TC Meerenboer, Eli Meijer, NinoV, Nirit Peled, Meinbert van Soest, Miriam Sterk, Peter Verhaar, Willem Kloos Groep III, Arjan Witte
Previous 1 /  Next
(This text is only available in Dutch)

Achterzaal- Voor deze tentoonstelling is aan de kunstenaars gevraagd om gedurende een bepaalde periode alledaagse of minder alledaagse gebeurtenissen bij te houden in een notitieboek. Het gaat om gebeurtenissen die de kunstenaars opvallen of die de interesse opwekken etc. Gebeurtenissen waaraan betekenis gegeven wordt zodat het als geheel een wereldbeeld vormt die een schakel kan zijn tussen het werk en de werkelijkheid.

Johan Creten heeft over een periode van vier maanden begin dit jaar tijdens zijn verblijf in Rome een schetsboek bijgehouden. Dit schetsboek in de vorm van aquarellen bestaat uit notities, studies maar ook uitwerkingen van ideeën en meer persoonlijke aantekeningen. Deze aquarellen zijn in Nederland getoond aan André Klukhuhn (directeur Buro Studium Generale), Eli Meijer (psychotherapeut) en Jacob Groot (schrijver, redacteur). Zij hebben ieder een tekst geschreven die gebaseerd is op de aquarellen. Het resultaat hiervan, met een selectie van de aquarellen wordt nu gezamelijk getoond.

Jan van de Pavert besloot begin 1996 een serie tekeningen te maken. De tekeningen zijn bedoeld voor een video: door middel van computeranimatie worden de tekeningen op de muren van een fictief gebouw aangebracht. De video laat uiteindelijk een rondgang door een gebouw met muurschilderingen zien. Later besloot Jan van de Pavert nieuwe projekten te beginnen met aan wandschilderingen geliëerde tekeningen. Aangezien het van te voren niet helemaal bekend is wat er op die tekeningen komt te staan, is het materiaal dat hij gebruikt afhankelijk van kleine zoektochten en toeval.

In W139 zijn fotokopieën en schetsen van enkele gebeurtenissen en vellen papier met aanzetten voor de uiteindelijke, afgeronde tekeningen te zien.

Dave Hemminga en Nirit Peled zijn voor hun bijdrage de straat opgegaan met zes camera's, waar een geënsceneerde werkelijkheid werd opgenomen. Modellen hebben een identiteit aangemeten gekregen en reageren vanuit deze identiteit op de gebeurtenissen om hen heen: Een auto rijdt voorbij. De oude Chinese man bukt om zijn veters vast te strikken. Het verkeer staat vast. Yossi wacht bij de bushalte. In de zaal geven zes beeldschermen de straat weer, waar de bus niet stopt.

Voorzaal- Op de opening van vrijdag 20 december worden in de voorzaal verhalen verteld en voordrachten gedaan door kunstenaars. De kunstenaars zijn Harmen Dijkstra, Pam Emmerik (voorgelezen door Arno Beuken) Willem Kloos Groep III, Voebe de Gruyter (voorgelezen door Simone van den Broek), Harm Hajonides, Melle Hammer, TC Meereboer, NinoV, Meinbert van Soest, Miriam Sterk (voorgelezen door Ionika Aalders) , Peter Verhaar, Arjan Witte. Dit zal plaatsvinden vanaf 20.00 uur tot ong. 22.00 uur.