Monique Schumacher
Monique SchumacherRuim een half jaar geleden werd het gastenverblijf van W139, in het kader van de renovatie van het Blaauwlakenblok, met de grond gelijk gemaakt. Het lege perceel functioneert sindsdien als opslagplaats voor bouwmateriaal.
Het pand, de zogenaamde W131, heeft een kleurige geschiedenis en herbergde in de jaren zeventig onder meer een travestietenbar annex pizzeria. Het' geamputeerde' herenhuis op de hoek van de Warmoesstraat en de Sint-Anna steeg fungeerde sinds begin jaren tachtig als verblijfplaats voor kunstenaars die in W139 exposeerden. In 2003 gaf de Ierse kunstenaar Katie Holten woonruimtes een andere bestemming. Met haar project Beta Vulgaristurnde ze W131 om tot tijdelijke tentoonstellingsruimte waarbij ze onder meer een kruidentuin in het huis aanlegde en in de achterkamer fictieve archeologische vondsten uit de buurt presenteerde.
Na de moord op Theo van Gogh schilderde een tot op heden mysteriueze schilder spontaan een portret van de cineast op de dichtgetimmerde ramen van het pand en transformeerde de plek zo tot herdenkingssite.
Vanaf 1 augustus 2005 fungeert de 'plek' die de voormalige W131 achterliet nadat het pand gesloopt werd opnieuw als presentatieruimte. Schilder Monique Schumacher (Den Haag, 1957)toont op deze plek vijf mistig-mysterieuze olieverfportretten.
Schumacher schildert gezichten in extreme close-up met een soort sfumato-effect. Ze brengt een groot aantal semi-transparante verflagen aan op houtpanelen die een effect van diepte en volume creëren. De indringende geschilderde blik van Schumachers modellen dwingt de voorbijganger, die helemaal opgaat in de 'bustling business' van de drukke Warmoesstraat tot een moment van stilstand en verstilling.
Voor mee info over het werk van Schumacher zie http://www.moniqueschumacher.nl