Farewell Welfare / Little Explorers
Lars Arrhenius, Eva Bodnar, David Burrows, Dr Broadcast, Smadar Dreyfus, Galit Eilat, Lise Haller Baggesen, Claudia Hart, Harings Holland, Eva Knutz, Elke Krystufek, Martina Mntzing, NICJOB, Walter Obholzer, Lennaert van Oldenburgh, Gerwald Rockenschaub, Muntean Rosenblum, Eric Steensma, Sari TorvinenAchterzaal- Zes Scandinavische kunstenaars die wonen en werken in Amsterdam laten hun werk zien in W139. Wat betekent het voor deze kunstenaars om het geboorteland te verlaten en in het buitenland een opleiding te gaan volgen en werk te maken? Zijn zij zich opeens heel bewust van hun wortels, de cultuur die hen gevormd heeft en wentelen zij zich in nostalgische gevoelens? Of zijn het hybride persoonlijkheden geworden, een 'pick en mix' van twee verschillende culturen?
Farewell Welfare is een uitspraak waarmee de kunstenaars laten zien dat ze zich bewust zijn van de noodzaak tot verandering. Vertaald naar de situatie in de Skandinavische landen betekent dit het einde van het concept van hoge sociale zekerheid voor iedereen. Dit model, maar ook het denken over welzijn, zal moeten veranderen. Verhuizen naar een ander land is een rigoureuze stap van deze kunstenaars. Maar het stelt ze in de gelegenheid om een nieuwe inhoud te geven aan hun creativiteit.
De ideeën voor de tentoonstelling in W139 ontstonden twee jaar geleden. Daarna is er met meerdere kunstenaars van gedachten over gewisseld. Door discussie en selectie tekenden zich geleidelijk de contouren af van de uiteindelijke tentoonstelling.
De zes kunstenaars vormen een groep die niet bij elkaar gebracht is vanuit een concept, maar die de intenties delen waarmee ze aan het werk zijn. Dit heeft te maken met het feit dat allen Skandinavisch zijn maar het is zeker ook een artistieke uitspraak.
Voorzaal- Little Explorers is een groepstentoonstelling bijeengebracht door Bricks & Kicks (Adi Rosenblum/ Markus Muntean), een kunstenaarsduo uit Wenen.
Voor dit project in W139 hebben ze dezelfde werkwijze aangehouden als in al hun projecten.
Bricks & Kicks creeren een basisinstallatie waar ze andere kunstenaars voor uitnodigen om er aan deel te nemen. In de voorzaal, die verduisterd wordt, zullen 13 speelhuizen voor kinderen gemaakt worden van sterk karton. De huizen zijn 1,2 m. hoog en 1,6 m lang en zullen zo in de ruimte geplaatst worden dat het op een woonwijk lijkt. Ze zijn geschilderd in een kleur net als de tuintjes rondom de huisjes. Door de niet naturalistische manier waarop dit gebeurt onstaat een gestileerd, sculpturaal effect.
De kunstenaars richten met hun kunstwerken de huizen in of ze worden tentoongesteld op de geschilderde vloer eromheen. Door kleine, zwak brandende lampen in de huizen te plaatsen, schijnt er een minimum aan licht, waardoor een atmosfeer gecreeerd wordt van een idyllische avond.
De bezoekers moeten middels een lamphelm op hun hoofd op zoek gaan naar de kunstwerken. Als ze hun hoofd door de kleine ramen en deuren steken om alle goed te zien, worden ze 'big intruders' in de privé werelden van de huisjes.