12 – 28 nov 1999

Verberg Ons Voor Het Lam

Gijs Frieling

‘Frieling maakte in augustus voor zijn nominatie voor de Prix de Rome een wervelende wandschildering (±150m2) over de 4 muren van de voorzaal. De jury kwam het begin september bekijken en kende hem de gedeelde derde prijs toe.

Tot de opening zijn de wanden bedekt door middel van een 'binnenvoorzaal'. Vanaf 11 november is het werk onderdeel van de Prix de Rome-tentoonstelling in een route tussen W139 en Arti & Amicitiea, waar de andere 3 genomineerden tentoonstellen.

‘Verberg ons voor het Lam’ bestaat letterlijk uit twee lagen: De eerste wordt gevormd door grote zwarte doodshoofden, gekruiste botten en organische vormen op een witte grond. Daaroverheen is één gekleurde transparante laag geschilderd waarin verschillende voorstellingen verschijnen.

Twee tegenoverliggende zijden vormen in beeldstructuur en inhoud telkens een paar. De twee korte zijden verhalen over aankomst en vertrek van menselijke zielen naar en van de aarde. Op de lange zijden zijn twee rampen te zien; op de noordzijde een geestelijke ramp: een letterlijke verbeelding van de opening van het zesde zegel uit de openbaring van Johannes. Op de zuidzijde een natuurramp: een wervelstorm boven een autoweg.

In de gekleurde voorstelling zijn de figuren, bomen, huizen en hemellichamen als platte modellen geschilderd. Deze schematische laag wordt door het onderliggende licht en donker tot leven gebracht. Doordat de twee lagen zich ogenschijnlijk niets van elkaar aantrekken wordt de schijnbare inhoud van ‘Verberg ons voor het Lam’ tegelijkertijd geaccentueerd en gerelativeerd.

‘Verberg ons voor het Lam’ werd in juni en juli door Gijs Frieling in atelier 264 op de Rijksakademie ontworpen en op 20, 21, 22, en 23 augustus 1999 door Gerben Koldijk, Josien Vogelaar, Rolina Nell en Gijs Frieling geschilderd.