Skulpturenpark Berlin_Zentrum
Matthias Einhoff, Philip Horst, Markus LohmannProject- en Cataloguspresentatie van Skulpturenpark Berlin_Zentrum
& lancering van het project Wasteland Twinning, een samenwerkingsproject met W139
Met het organiseren van projecten op een stedelijke wasteland van 5 hectaren in het centrum van Berlijn sinds 2006, streeft non-profit organisatie en kunstenaarscollectief KUNSTrePUBLIIK eV naar het inspireren en het opstellen van andere manieren van waarnemen, begrijpen en het ervaren van verlaten en ongebruikte stedelijke ruimte.
Skulpturenpark Berlin-Zentrum bevindt zich op een wasteland in de stad dat voorheen deel uitmaakte van de ‘Mauerstriefen’, de militaire zone binnen de Berlijnse Muur. Tot de dag van vandaag blijft dit deel onbezet. Met ongeveer 5 hectaren aan open percelen biedt het een uitgestrekte ruimte en unieke geschiedenis om verschillende sociaal-culturele activiteiten te organiseren. In plaats van het aanmoedigen van ‘plop art’ of de traditie te volgen van vele openluchtmusea, is Skulpturenpark Berlin-Zentrum geïnteresseerd in sculptuur als een proces dat de potentie heeft om de sociale, historische en structurele context die de plek biedt te onthullen en bekritiseren. Het is niet geïnteresseerd in het plaatsen van objecten in een reeds gecultiveerd stads- of parklandschap. Sinds 2006 worden kunstenaars uitgenodigd om site-specific werken te maken die omgaan met de functionele, sociale, geografische, historische en politieke relaties van het gebied. Drie kunstenaars en oprichters van KUNSTrePUBLIK e.V (Matthias Einhoff, Philip Horst en Markus Lohmann) geven ons inzicht in het project en lanceren de zojuist uitgebrachte catalogus in Amsterdam.
Wasteland Twinning, een nieuwe project dat ontstaan is vanuit deze context en waar W139 aan deelneemt, kaapt het concept van ‘City Twinning’ en past het toe op stedelijke Wastelands om een netwerk voor vergelijkend onderzoek en actie te ontwikkelen. Door een concept te ondermijnen dat tot doel heeft het voorspelbare en mainstream culturele bezit te paraderen en door de focus te verschuiven naar Wastelands, zullen er vragen over waarde en functie ontstaan. Vanuit deze vragen worden er nieuwe praktijken ontwikkeld. Wasteland Twinning heeft tot doel om inzicht te ontwikkelen in de potentie van deze gebieden door middel van crossdisciplinaire modellen van de praktijk.
Stedelijke Wastelands bevinden zich in het hart van de conflicten rondom culturele, economische en historische hegemonieën. Nog steeds bestaat er de algemene opvatting dat wastelands geen waarde hebben voordat ze ontwikkeld zijn. Dit soort ruimtes hebben echter een unieke en waardevolle rol in de toekomst van de mensheid als we begrippen van vooruitgang bevragen en streven naar meer duurzame samenlevingsmodellen. Stedelijke wastelands ondersteunen binnenstedelijke biodervisiteit, zorgen voor koolstofputten, verbeteren hydrologische demping, bieden open ruimte en vertegenwoordigen vrijheid van de gecontroleerde gebouwde omgeving. Als metaforen typeren Wastelands oorzaak en gevolg van onze constante (her)ontwikkeling.