vrijdag 29 jul 2016

"Snelheid en dood, de weg naar McPhysics", een lezing door Ruben Beentjes / screening daarna: "Magic Trip", 20:00 - 00:00

Onderweg zijn, wegen, snelheid en snelwegen zijn sinds ze voor het eerst gemaakt werden een inspiratie geweest voor films, boeken, verhalen en filosofie.

Het is precies in dat licht dat we Ruben Beentjes gevraagd hebben om een lezing te geven. "Snelheid en dood, de weg naar McPhysics" Hierin zal hij verbindingen maken tussen literatuur, van bijvoorbeeld Kerouac en Burroughs, film, filosofie én de McDrive.

Ruben Beentjes: "Hoewel er nog altijd een nostalgisch en romantisch verlangen bestaat de highway te zien als een soort rafelige bufferzone tussen avonturen en nieuwe ontmoetingen, waar er strijd geleverd wordt tegen verveling en vergeefsheid, lijkt de metafoor van de snelweg als een soort aorta die leven zou verbinden ook beetje een achterhaalde. In veel hedendaagse films waarin het wegenstelsel als thema terugkeert, wordt deze op een veel afstandelijker manier verbeeld. Er klinken geen racemotoren die beloften een brandende zomernacht in snijden, maar men hoort een monotoon gezoem. Wat men ziet is een netwerk ver van boven, in een soort sublieme inertie; een roerloze vorm van bewegen. Alsof dit altijd al zo is geweest, nergens toe leidt en geen historie kent. Deze snelwegen dienen geen doel dat buiten hen zelf is gelegen maar zijn hun eigen doel geworden. Wanneer dit wegenstelsel dan toch een bloedsomloop moet symboliseren, dan die van de zombie, of van het apparaat dat slechts bestaat om voort te bestaan."

De lezing begint om 20:00 uur en zal in het Nederlands gehouden worden. Aansluitend zal de documentaire Magic Trip (2011) worden vertoond.