29 jan – 27 feb 2000

Devotie

Pawel Althamer, Harm van den Berg, James Lee Byars, Jan Dietvorst, Nicolas Dings, Desiree Dolron, Judith Fleischmann, Gijs Frieling, Florian Göttke, Caitlin Hulscher, Emma Kay, Rudy J. Luyters, Lin de Mol, Fahrettin Orenli, Maria Pask, Jan Rothuizen, Gery De Smet, Dick Tuinder, Geerten Verheus, Rogier Walrecht, Famke van Wijk

Is er ruim zes eeuwen na voltooiing van het Lam Gods, binnen het buissinessplan van een cultureel ondernemer nog plaats voor het verhevene, de verstilling, de devotie? Heeft de kunst nog een andere taak dan een decoratieve geruststelling? Is er nog iets heilig?

Voor de tentoonstelling ‘DEVOTIE (over het verloren paneel van het Lam Gods)’ werd een twintigtal kunstenaars gevraagd een werk te maken waarin het verhevene zonder ironie wordt getoond, geeerd en bezongen.

Niet de kunstenaar zelf, met zijn persoonlijke problemen, of de waan van de dag met haar vergankelijke thema’s staan centraal, maar het universele en het eeuwige. Hedendaagse relikwieen, processies, rituelen, zelfkastijdende gelovigen & zwoegende computers. Een poging tot reconstructie van de hemel,een bad, the Bible from memory, onbeantwoordbare vragen en een DJ-set . Werken in was, bloed, kersenpit, goud en op geluidsband. Een veelheid aan vormen en media met als gemeenschappelijke noemer een verlangen naar het sacrale en het tijdloze.

Tijdens de tentoonstelling zal Teorema van P.P.Pasolini worden vertoond.

With thanks to
Marie-Puck Broodthaers/ Hyperspace Brussel voor het uitlenen van het werk van James Lee Byars. "De aanbidding van Het Lam Gods, Jan van Eyck ±1432, diefstal linkerpaneel 11 april 1934."