2 jun – 8 jul 2001

Awas

Nindityo Adipurnomo, Arahmaiani, Heri Dono, Eddie Hara, Hanura Hosea, Samuel Indratma, Bunga Jeruk, Apotik Komik, Agung Kurniawan, Krisna Murti, Tisna Sanjaya, Agus Suwage, S TeddyD, Popok Tri Wahyudi

AWAS! ('Pas op!' - 'Attentie!') is een overzicht van ontwikkelingen die de Indonesische hedendaagse kunst de laatste jaren doormaakte, temidden van de extreem veranderende politieke, economische en culturele ijkpunten van de complexe Indonesische samenleving.

Sensationeel nieuws over opstanden, rellen en politieke chaos brachten de archipel rond de 21ste mei 1998 weer in het wereldnieuws. Na meer dan 30 jaar als president trad Soeharto af. Er ontstond iets wat voorzichtig op een democratie zou moeten lijken en nieuwe vormen van vrije meningsuiting die echter gepaard gingen met een nog verwarrender chaos en een medogenloze en multi-dimensionele krisis. Het land staat nog steeds op de rand van de afgrond.

AWAS! toont wat voor kunst er in deze periode gemaakt is en in hoeverre de kunstenaars beïnvloed en geïnfecteerd werden door deze factoren. Indonesië is het op vier na meest bevolkte land ter wereld, met een overvloed aan talen, bevolkingsgroepen en religies.

Indonesische hedendaagse kunst weigert zich op andere merites te laten beoordelen dan Europese of Amerikaanse kunst. De kunstenaars reageren zowel op internationale trends als op de lokale cultuur en maken gebruik van moderne en traditionele idiomen. Zowel het persoonlijke als de sociaal-politieke betrokkenheid zijn uitgewerkt en roepen vragen op over individuele en culturele identiteit. De humor en verhalende structuur herinnert aan de levendige orale traditie. Kunst als taal die nadrukkelijk streeft naar communicatie met een publiek, waar ook ter wereld.

De 14 kunstenaars, in leeftijd variërend van 22 tot 40 jaar, verwerken op uiterst energieke en erudiete wijze hun blik op de wereld; eerst die van de lokale verwarring, die vervolgens getoetst word aan universele principes. Bizar klingelende geluidsinstallaties, ironische percepties van het koloniale verleden; 'Oh, mooi Indië´. Het residu van een door de macht in brand gestoken installatie, nadat deze voor een regeringsgebouw was opgebouwd. Een video waarin bezoekers van een performance een vrouw (de kunstenaar) met teksten bekladden. Een schilder die zich afbeeldt als acteur tussen pornohelden. Pas op!; dit is hedendaagse Indonesische kunst. Een veelheid aan betekenissen, media en talent.

Het team van curatoren bestaat uit M. Dwi Marianto, Mella Jaarsma (Indonesië), Damon Moon (Australie) en Alexandra Kuss (Duitsland). De tentoonstelling is georganiseerd door de Cemeti Art Foundation in Yogyakarta, Indonesië. Voor Europa werkt de Cemeti Art Foundation samen met de Walter Spies Society in Keulen, Duitsland.

Tijdens de opening wordt tevens de engelstalige editie van het boek 'OUTLET' gepresenteerd en verkocht ; een overzicht van hedendaagse kunst in Yogyakarta, uitgegeven door de Cemeti Art Foundation in samenwerking met het Prins Claus Fonds.

Op woensdag 6 juni van 16.00 tot 18.00 uur is er een Artists Talk met vijf participerende AWAS! kunstenaars; Agus Suwage, Bunga Jeruk, Krisna Murti, Eddie Hara en Hanura Hosea. Mede-tentoonstellingsmaker Alexandra Kuss verzorgt de inleiding. De voertaal is engels.

De tentoonstelling zal doorreizen naar het Ludwig Forum für Internationale Kunst in Aken (10 Augustus - 30 September 2001) en naar Kunstforum Elisabeth, Berlijn (8 December -10 Januari 2002).

Mede tot stand gekomen door
Gemeente Amsterdam, Mondriaan Stichting, Prins Claus Fonds, HIVOS, Walter Spies Society (Keulen), Cemeti Art Foundation (Yogyakarta) en P&O Nedlloyd (Jakarta).