15 sep – 14 okt 2001

Possitive Vibration & Stars

Guy Bar Amotz

Opnieuw een solo in de achterzaal, voorwaar geen sinecure. Na de succesvolle solo van Yves Vanpevenaege is het nu de beurt aan Guy Bar Amotz, een in Londen woonachtige Israëli die een interactieve installatie aan de bezoeker presenteert.

Bar Amotz houdt zich bezig met de fenomenologie van karaoke, beweging en de fysiologie van geluid. De werken bestimuleren het gedrag van de toeschouwer, die   geprikkeld wordt om mee te spelen en zodoende de installatie / soundtrack vervolledigt. Het geheel is opgebouwd uit een aantal elementen; in science-fictionesque sculpturen ingebouwde speakers, electronische instrumenten, gemaakt van staal en synthetische gietmaterialen, een DJ-tafelobject en grote, uit schuurspons vervaardigde sofa’s. (Deze laatste zijn gemaakt door Andreas Schlegel.)

Bar Amotz gebruikt een keur aan materialen; van hi-tech fibreglass en chique plaatwerk tot emmers, stortkuipen, tennisballen en blokfluiten aan toe. Door zijn talent voor buitenissige vorm en kleur zijn al deze materialen echter welhaast onherkenbaar, simpelweg doordat de verschijningsvorm een heel nieuw universum oproept. Als de allerbeste science fiction. Uit alle sculpturen stroomt een ander geluid, dat samen een polyfonische compositie oplevert. Voor de bron hiervoor, een computer / CD-unit, vroeg Bar Amotz een aantal componisten /geluidsmakers een soundpiece te schrijven; Ohad Fishof, Shahin Afrassiabi, Geerten Verheus en Cedar Lewisohn. Soms klinkt het als noise, dan weer als lounge of lo-techno of verdwalen we in woestijnwind en stadsjungle.

De toeschouwer ‘ziet’ geluid / muziek uit de sculpturen stromen en wordt aangemoedigd de instrumenten te bedienen en mee te musiceren.

Op de openingsavond zullen bovendien diverse geluidskunstenaars en DJ’s live een bijdrage aan de machinerie leveren. Bar Amotz zelf waagt zich, samen met geluidskunstenaar Fabienne Audeoud aan een zangrecital.

                                                                 Mede tot stand gekomen door
British Council, U.K.