30 nov – 23 feb 2003

At Least begin to make an end

Steve van den Bosch, Joris Brouwers, Hans Bryssink, Andy Deck, Stefania Galegati, Geert Goiris, Endre Koronczi, Didier Marcel, Tazro Niscino, Elise Ottaviano, Bryssink Peeters, Diederik Peeters, Marjetica Potrc, Michael Sailstorfer, Pieter Vermeersch, Anne de Vries

Na een lange periode van onzichtbare activiteiten, treedt W139 opnieuw naar buiten met een tentoonstelling. Graag maken wij u attent op dit project, de eerste ‘show’ die wordt opgezet onder leiding van nieuwe directeur Ann Demeester. At least begin to make an end / Strip, Revert and Dewind loopt van 30 november 2002 tot 23 februari 2003 in de ruimte aan de Warmoesstraat die voor de gelegenheid wordt omgeturnd tot een Deleuziaanse wild zone, die in 4 etappes een transformatie ondergaat.

De laatste tentoonstelling opgezet door Jean Bernard Koeman fungeerde reeds als een soort prelude op de renovatiewerken die volgend jaar aangevat zullen worden. At least begin to make an end neemt deze toekomstige activiteiten bewust als uitgangspunt. De participerende kunstenaars gaan een confrontatie aan met het feit dat het gebouw binnen afzienbare tijd wordt ontkernd, opgeschoond en geherstructureerd.

Aan de kunstenaars werd gevraagd een soort creatief vandalisme – in de figuurlijke of de letterlijke zin – toe te passen op de achterzaal. Démontage wordt opgevat als een productief proces. E. Hausmann, de architect die verantwoordelijk is voor de globale herstructurering van Parijs, noemde zichzelf ooit un artiste démollisseur en aan de uitgenodigde kunstenaars wordt gevraagd om dit pejoratieve begrip positief in te vullen op een abstracte of op een heel concrete manier.

De voorzaal wordt omgeturnd tot een actieve documentatieruimte waar verschillende ‘inspiratiebronnen’ in beeld worden gebracht, gaande van Buster Keaton tot Protec. At least … is een ‘glijdend’ project dat zich in 4 fasen ontwikkelt. Op de opening stellen tien kunstenaars de fundamenten voor die zij gelegd hebben. Daarna wordt elke maand een bouwmeester aangesteld die de tentoonstelling van een extra dimensie voorziet of ontdoet. Deze werfleider reageert op de reeds aanwezige werken en lanceert in aanvulling of als tegenreactie additionele werken of ideeën.

Maandelijks is er een avondpresentatie met surplus. Op 29 november aanstaande wordt om 21u deel I van de tentoonstelling geopend. De Grand opening wordt opgeluisterd door een performatieve interventie van Diederik Peeters en Hans Bryssinck, die drie weken lang ‘bouwen’ in de achterzaal. Gelegenheidsband Spasm concerteert naar aanleiding van de avant-premiere van hun titelloze noise-cd.

Presentaties:
Sediment 1: vrijdag 20 december 2002 om 21 u – met bouwmeester Endre Koronczi
Sediment 2: vrijdag 10 januari 2003 om 21 u – met bouwmeesters Geert Goiris en Michael Sailstorfer
Sediment 3: vrijdag 7 februari 2003 om 21 u – met mystery guest.

Designpolitie maakte ook voor deze tentoonstelling een fysieke uitnodiging, een onderdeel van een serie uitnodigingen voor W139, die her en der verschenen in de stad.