13 – 28 apr 2002

Amusia

Liesbeth Abbenes , Mark Bain

Amusia is het resultaat van een samenwerking tussen Liesbeth Abbenes en Mark Bain. Zij presenteren een speciaal voor de voorzaal geconcipieerde installatie.

Het gelegenheidsduo ontstond bij de ontdekking van een wederzijdse herinnering aan de kindertijd; ze brachten beiden hun jeugd door met het ontdekken van de vele mogelijkheden om met een poppenhuis te spelen.

"House or Horse?" is dientengevolge de vraag in de videoprojectie van Abbenes, waarin een klein meisje met volle overgave paardje rijdt op het dak van haar poppenhuis. Onschuld, maar ook driftige beweging. Het fragiele meisje trekt in haar fantasie de wijde wereld in; de bewustwording van identiteit, maar ook van een ontluikende sexualiteit. 

Dit geldt ook voor het mechanische poppenhuis (het ‘oversized kiddy ride’-object van Bain) waarop ‘The aged child’ (het publiek) kan plaatsnemen om een dolle rit te maken. Hier vinden we onszelf wederom als kind terug, ons gebrek aan onschuld echter veroorzaakt welhaast letterlijk een kleine aardbeving.

Het object van Bain, de combinatie van een uit de kluiten gewassen poppenhuis en een mechanische stier, past ondanks het aanwezige narratief, wonderwel in zijn oeuvre. Een serie mechanische (geluids)werken die diverse kunstinstellingen letterlijk op hun grondvesten deed schudden. Abbenes excelleerde eerder met video´s over countryzangeressen en 3D-sculpturen van kindertekeningen.

Amusia biedt twee werken die een perfect huwelijk aangaan. De installatie verhaalt van nostalgie, de overbrugging van tijd en de eerste sexuele ervaringen. De toon, de klankkleur en de schaalvergroting hebben daarnaast ook een grote amusementswaarde. De samenwerking tussen de kunstenaars gaf hen dan ook de vrijheid om dit gegeven maximaal uit te leven.