18 okt – 14 nov 2003

Intravention

Marcel Berlanger, Robbie Cornelissen, Desiree Dolron, Evelien Krijl, Dominique Leroy, Alisa Margolis, Graven Rebers, Peter Rostovsky, Aida Ruilova, Michelle Williams

Deze zomer zette W139 voor het eerst een project op buiten de muren van het eigen pand. Vanaf 18 oktober is W139 opnieuw uithuizig, waarbij dit keer Museum Amstelkring als gastheer fungeert.

Het museum kenmerkt zich niet alleen door zijn ‘geheime hart’, maar tevens door zijn buitengewone ligging aan de Wallen op loopafstand van de rosse buurt en de Warmoesstraat.

Ons’ Lieve Heer op Solder, een typisch 17de eeuws koopmanshuis met een schuilkerk op zolder, biedt W139 een maand lang een logeerkamer aan. De organisatie hoopt ook in de hieropvolgende jaren, net als het grachtenpand Museum van Loon, regelmatig onderdak te bieden aan hedendaagse kunst. Aangezien het museum met zijn labyrintische structuur en omvangrijke collectie kerkschatten, snuisterijen en schilderijen een erg bijzondere sfeer heeft, werd vanuit W139 besloten om een beperkt aantal kunstenaars uit te nodigen die de gave hebben om subtiel op een dergelijke context in te spelen. Aan hen is gevraagd om de ‘spirit of the place’ te detecteren, na te gaan wat voor hen het meest essentiele kenmerk is van de ruimte en deze bevindingen als vertrekpunt te nemen voor hun projecten.

De kunstenaars ontwikkelen specifieke installaties die een toegevoegde waarde geven aan de (sacrale) ruimte, zonder de ‘waardigheid’ en symbolische betekenis ervan te verstoren of te ondermijnen. Dit betekent niet dat de kunstenaars enkel zochten naar een manier om het gebouw te verfraaien, maar dat ze andere methodes en strategieen in het omgaan met dergelijke ‘historische’ plekken hebben geprobeerd toe te passen.

Hun beelden doen het oorspronkelijke karakter van de ruimte niet teniet. Bovendien verzekeren zij dat hun werken een prominente plaats krijgen en niet integraal worden ‘geabsorbeerd’ door de ‘huiselijk-museale’ omgeving. Er wordt gezocht naar een evenwicht tussen ‘inbreuk’ en ‘volledige integratie’. Hun werken fungeren als een soort ‘intraventies’ (intraveneus-interventies). De totaliteit van de werken functioneert dan ook niet als een traditionele tentoonstelling waarbij men van werk naar werk wandelt of kuiert. De bezoeker ‘ontdekt’ de werken op het parcours dat hij door het museum aflegt.

Activiteiten op Solder Op 2 november aanstaande krijgen geinteresseerden de kans om in het gezelschap van een aantal kunstenaars Museum Amstelkring te bezoeken. Onder het ‘genot’ van een drankje kan het museum na openingstijd, vanaf 17 uur worden bezocht. Entree is gratis, reserveren is echter een must, gelieve hiervoor het W139 kantoor te contacteren.

Vorig jaar bleek de Museumnacht een onovertroffen succes, en de organisatoren hopen tijdens de editie 2003, 8 november aanstaande, opnieuw massaal een ‘nieuw’ publiek aan te trekken dat de confrontatie wil aangaan met kunst en cultureel erfgoed.

Museum Amstelkring sluit zich aan bij het nocturneprogramma en zorgt voor een geanimeerd nevenprogramma met o.a. een optreden van Green Lizard.