5 apr – 4 mei 2003

Interstice/ Double Impact

Ian Kiaer, Sissi

De ontruiming van de vaste stek van W139 aan de Warmoesstraat was aangekondigd voor februari 2003. Maar omdat W139 maar een (klein) onderdeel vormt van het gehele Blaauwlakenblok wordt de start steeds aangepast aan het verloop van de voorafgaande bouwfases. De uiteindelijke renovatie werken aan de tentoonstellingszalen van W139 zullen in september 2003 van start gaan.

W139 wilde onmiddellijk op deze wijzigingen in de planning inspelen en heeft dan ook besloten om zo lang mogelijk gebruik te maken van de wonderlijke tentoonstellingsruimte die ons nu nog een tijd langer dan verwacht ter beschikking staat.

De kantoren van W139 worden vanaf 8 april 2003 ondergebracht in PAKT, een pand aan het Zeeburger pad dat onder meer onderdak biedt aan kunstenaarsinitiatief De Parel, Ki-osk, de band Caesar en multimediacollectief Pipslab. De exporuimte aan de Warmoesstraat wordt echter gewoon verder geëxploiteerd tot op het moment waarop het pand definitief moet worden ontruimd.  

Dit alles heeft uiteraard belangrijke consequenties voor het tentoonstellingsbeleid. U kunt zich aan regelmatige wijzigingen in het tentoonstellingsprogramma verwachten; Voor up-to-date informatie kunt u steeds terecht op onze website. Na de zomermaanden maakt W139 ook een begin met een nieuwsbrief die maandelijks naar geïnteresseerden wordt verstuurd. U kunt nu alvast intekenen op onze mailinglist (contact: Else Lenselinck op info@w139.nl ) De reeks ‘interval-tentoonstellingen’ ging reeds van start met de performance ‘NIVEA’ van de Kosovaars-Albanese kunstenaar Sislej Xhafa die op 7 maart jongstleden in W139 te gast was.

De serie wordt voortgezet met de tentoonstelling ‘‘Interstice/Double Impact’ is een dubbele solopresentatie waarbij de Britse Ian Kiaer een subtiele installatie realiseert in de voorzaal en de Italiaanse Sissi de achterzaal inpalmt met een indrukwekkende setting voor haar performance die op 4 april vanaf 21 u plaatsvindt.

Ian Kiaer (London, 1971), die onder meer deelnam aan Manifesta 3 in Ljubljana, combineert architecturale concepten met persoonlijke herinneringen en referenties aan de Westerse en Oosterse kunstgeschiedenis. Zijn installaties zijn van een fragiele schoonheid en bestrijken een breed spectrum dat reikt van het autobiografische tot het abstract-theoretische. Dit resulteert in wat de Amerikaanse curator Jessica Morgan ‘ a uniquely poetic fusion of narrative, architecture and form’ noemt.

Van zijn nieuwe installatie in W139 combineert hij reflecties over bijenmigratie met verwijzingen naar het werk van de architect Moshe Safdie en een analyse van de specifieke ruimtes aan de Warmoesstraat 139.

De jonge Italiaanse kunstenares Sissi (Bologna, 1977)– die vorig jaar de Italiaanse Furla-Prize in de wacht sleepte - liet zich onder meer inspireren door Chrétien de Troy’s Parsifal, katholieke bedevaarten, de film Being John Malkovich, de Griekse mythe van de zieners Cassandra en Japanse tempelgebruiken om een ‘arena’ neer te zetten in de achterzaal die fungeert als decor voor haar marathonperformance ‘ The Walk’.

Tevens wordt een begin gemaakt met een nieuwe reeks uitnodigingen ontworpen door Roger Willems, vaste vormgever van Marc Manders, die een nauwe samenwerking aangaat met de Mexicaanse kunstenaar Erick Beltran, momenteel te gast in de Rijksakademie.

Links

Webshop publicatie over de activiteiten van W139 tijdens de renovatie