14 feb – 14 maa 2004

Alien 3

Heidrun Holzfeind

Na de publicatie van het lijvige rapport van de commissie-Blok wordt in de Nederlandse pers frequent gewag gemaakt van een nationale integratiekater. De eindeloze discussies die hieraan worden gewijd, worden sinds een tweetal weken ook gekoppeld aan een stuurloos debat over de Terugkeernota en het uitzettingsbeleid van Minister Rita Verdonck.

Op Europees niveau spoort Kofi Annan de landen van de Unie aan om meer legale migranten toe te laten terwijl afzonderlijke natiestaten voorlopige maatregelen uitvaardigen ter beperking van de instroom van werknemers uit de nieuw toe te treden EU lidstaten. Mediahype of niet, feit is dat asielzoekers en vluchtelingen, migranten en inwijkelingen en hun respectieve problematieken- momenteel in het brandpunt van de belangstelling staan.

In deze woelige periode introduceert de Oostenrijkse en in New York residerende kunstenaar Heidrun Holzfeind op uitnodiging van W139 een nieuwe aflevering van haar project Alien.

Het centrale element van Alien is een continue aangroeiende videotheek - zie ook http://alien.thing.net - met zowel experimentele films als informatieve documentaires die ingaan op het complexe thema migratie en hieraan gerelateerde onderwerpen.

Alien 3 wordt opgesteld in een set bouwcontainers, ingericht door de Nederlandse kunstenaars Jeroen Bisscheroux en Michiel Voet en opgesteld op het binnenterrein van het SKOR-kantoor aan de Ruysdaelkade. Holzfeind presenteert er het eigen videowerk in combinatie met producties van kunstenaars en documentairemakers als Ursula Biemann, Songul Boyraz/Peter Holl, Pier Paolo Coro, Gustav Deutsch, Rainer Ganahl, Kinga Kielczynska, Mina Lee, Walid Ra’ad, Oliver Ressler/Martin Krenn, Sislej Xhafa en anderen.

Ze exploreert en onderzoekt door en met deze presentatie diverse ‘artistieke’ benaderingen van een complex socio-politiek fenomeen. Een bescheiden nevenprogramma, met interventies van onder meer Everaert Immigration Lawers, kunstenaars Ives Maes en Sagi Groner en screenings van films door Nederlandse documentairemakers Mieke Bal, Sarah Vos en Maartje Nevejan bieden een ander perspectief op de videotheek.

De interventies en screenings vinden telkens plaats op donderdagavond om 20 u (19 feb, 26 feb, 4 maart en 11 maart ) en het concrete programma wordt bekendgemaakt op de website van W139. W139 te gast bij SKOR De invulling van het tentoonstellingsprogramma van de Inkijk krijgt vanaf april 2004 dit jaar een nieuwe wending. De programmering wordt dan niet langer verzorgd door SKOR, maar door kunstenaarsinitiatieven die voor een aantal maanden de ruimte van de Inkijk tot hun beschikking krijgen.

Vanaf eind april zal W139 voor een half jaar de programmering van de Inkijk verzorgen. Als prélude hierop toont W139 het project Alien 3 van op het binnenterrein van SKOR.