19 maa – 17 apr 2005

Drips Of Water Fall Onto China

Christopher Roth, Franz Stauffenberg, Roth Stauffenberg

Voor W139 realiseert RothStauffenberg, het samenwerkingsverband van Christopher Roth en Franz Stasuffenberg, een nieuw site-specific project, met als titel ‘Drips of Water Fall Onto China’ (een referentie naar een geluidseffect uit het gigantische online klankarchief: The Hollywood Edge).

De tweeledige installatie, waarin de cinematografische ervaring zowel wordt gedeconstrueerd als gerecreëerd, is geïnspireerd op het ‘nonsensgedicht’ Chinesisches Couplet van de Duitse cabaretier en schrijver Karl Valentin (1882-1948), die samen met zijn bühnenpartner Liesl Karstadt wordt beschouwd als een van de grootste komieken van zijn tijd.

De interesse van RothStauffenberg gaat uit naar het niemandsland tussen documentair realisme en cinematografische fictie, tussen historische waarheid en mythe. Hun artistieke werk wordt gevoed door hun onbehagen tegenover noties als eenduidigheid en authenticiteit. Roth en Stauffenberg maken gebruik van diverse vormen van (gevonden) beeldmateriaal, ze vermengen en goochelen met diverse genres en formats (van televisiedocumentaire over videoclip en publiciteitspot tot animatiefilm).

Met hun installaties lijken ze de codes en methodologieën, die gehanteerd worden door hedendaagse filmmakers, te onderzoeken. Hun werk krijgt vaak het predikaat ‘intelligente mediakritiek’ opgekleefd maar kan tevens gelezen worden als een visuele analyse van diverse narratieve strategieën annex verteltechnieken. De toeschouwer wordt in hun werk immers niet alleen waarnemer maar ook ‘medeproducent’, zijn of haar waarneming structureert de films en hij of zij is verantwoordelijk voor de uiteindelijke betekenisgeving.

Franz Stauffenberg (Berlijn, 1964) en Christopher Roth (München, 1964) werken sinds de late jaren tachtig samen en opereren als kunstenaarsduo onder de naam RothStauffenberg. In die hoedanigheid namen zij onder meer deel aan de Biënnale van São Paulo (1991), de Biënnale van Venetië (1993) en recent aan de tentoonstellingen ‘Emotion Eins’ en ‘3’ in respectievelijk de Kunstverein Frankfurt en de Schirn Kunsthalle. Daarnaast zijn ze onafhankelijk van elkaar actief in de filmwereld.

Zo realiseerde Christopher Roth in 2002 de omstreden bioscoopfilm annex docudrama Baader - een radicaal subjectieve interpretatie van het levensverhaal van de celebrity terrorists Andreas Baader en Gudrun Esslin (RAF).