17 okt – 30 nov 2008

Ontferm U

Yasser Ballemans, Elena Beelaerts, Amitai Ben David, Martha Colburn, Maartje Folkeringa, Gijs Frieling, Guido Geelen, Sachi Miyachi, Linda Nieuwstad, Hieke Pars, Mischa van Teeffelen, Mathilde de Vriese

De 3 uur durende processie van kunst, muziek en literatuur doet op 1 november 2008 tijdens Museumnacht locaties aan als het Amsterdams Historisch Museum, de Oude Turfmarkt, het Beursplein en de Oude Kerk waar optredens te zien zijn van o.a. rapper Typhoon, drummer Han Bennink, zanger Kees Taal, schrijver Tommy Wieringa, De Amsterdamse Cantorij en clarinettist Xavier Charles.

De museumnacht 2008 opent met een besloten bezichtiging van de diamanten schedel van Damien Hirst. Het is een occult beeld met een magische werking: de triomf van de dood voorgesteld als ideaal. De restloze identificatie van de welvaartsmens met zijn sterfelijke lichaam en de permanente angst die deze veroorzaakt vindt in het aanschouwen van deze sculptuur haar leidende visioen. Na deze séance vertrekt een wandelende tentoonstelling waarbij onder begeleiding van live muziek beeldende kunst wordt gedragen van de Spiegelgracht naar de Warmoesstraat 139.   Zo prepareert Sachi Miyachi de route aan het begin van de optocht met zout en peper, aan het eind dweilt zij de straat met een mop van 8 meter lang die in de gracht wordt uitgespoeld. Yasser Ballemans herschept doedels van Amerikaanse presidenten in drie dimensies. Van Elena Beelaerts zal een baldakijn van vruchten - dat door een majorettekorps wordt meegedragen - te zien zijn; halverwege de optocht gaat haar beeld door een vuurproces. Gijs Frieling toont een kartonnen replica van een sculptuur van Donald Judd en een banier met geborduurde Mondriaans. Maartje Folkeringa maakt een figuur van schuim en was, in de optocht reist deze mee onder een draagbaar afdak. Van Guido Geelen is in de processie een beeld van een lichaam waaruit bloemen groeien te zien, Piet Hein Eek maakte de draagkisten ervoor.       

Een processie is een rituele optocht waarin symbolen worden meegedragen. De symbolische objecten hebben een vaste plaats in een tempel of kerk en in een liturgie. Gedurende een processie wordt deze plaats tijdelijk verlaten. Kunstenaar en W139-directeur Gijs Frieling zegt hierover: “met deze optocht komt de hoge kunst naar de straat. Wij vragen iedereen om zich als publiek te ontfermen over dit kunstenaarsinitiatief dat vanuit het authentieke verlangen van kunstenaars gevoerd wordt. Om het eigen werk en het eigen beroep onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Maar ook om de vooral door kunstenaars gevoelde, verharding en regelgeving van de openbare ruimte te ontspannen en te verwarmen met kunst.” Tijdens de optocht spelen de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en Fanfare Sursum Corda muziek van diverse componisten.  

Voor meer informatie: http://www.ontfermu.nl

Met speciale dank aan Elena Beelaerts, Floris Tilanus en Henk Jan Bouwmeester