vrijdag 21 mei 2010, 20u00

Constructie & Stalwarmte

Op 21 mei vindt in het kunstenaarsinitiatief W139 een uitzonderlijk concertprogramma plaats. In het kader van de afscheidstentoonstelling van directeur Gijs Frieling, op wiens initiatief de muren van W139 zijn beschilderd met scènes, beelden en personages uit de roman Doktor Faustus van Thomas Mann, zal in het programma Constructie & Stalwarmte de muzikale symboliek van deze roman worden uitgelicht

Manns Doktor Faustus, een roman over het leven van de fictieve componist Adrian Leverkühn, vertelt via de muziekgeschiedenis het verval van de hoog Duitse negentiende eeuwse burgercultuur tot totalitaire massastaat, en is naast vele andere zaken geïnspireerd op een vadercollectief van kunstenaars, waarin met name de componist Arnold Schönberg zich op de voorgrond dringt. De beschrijvingen van de muzikale passages in dit van cultuur doortrokken boek zijn bijna pathologisch gedetailleerd, maar desalniettemin urgent. Muziek, taal en kunst zijn geen bijzaak, maar een eerste levensbehoefte die het mens-zijn bepaalt. In al haar ongenaakbaarheid is Doktor Faustus daardoor een emotioneel pamflet voor een levensbeschouwing die zich aan het massale onttrekt, en derhalve ook nu weer uiterst actueel.

Binnen de muren van de van top tot teen beschilderde ruimte W139 zal middels muziek, tekst en bespiegeling een zeldzame combinatie van muziek, literatuur en schilderkunst mogelijk zijn.

De avond zal gepresenteerd worden door Dick Tuinder, deelnemend kunstenaar aan de tentoonstelling en publicist voor o.a. de Groene Amsterdammer. Gasten aan tafel zijn onder meer Gijs Frieling, kunstenaar en initiator van de tentoonstelling en Elmer Schönberger, schrijver, componist en musicoloog, en deskundige op het gebied van de muziek in Doktor Faustus.

Muzikale bijdragen zullen verleend worden door de fijnzinnige bariton en Nederlandse Muziekprijs winnaar Henk Neven en raspianiste Daria van den Bercken; het Belgische Goeyvaerts Strijktrio, specialisten op het gebied van 20e en 21e eeuwse muziek; de getalenteerde jonge Griekse pianist/componist Ermis Theodorakis, en de buitengewoon veelzijdige saxofonist/ klarinettist David Kweksilber en bassist Raoul van der Weide.

Met werken van oa Schubert, Beethoven, Schönberg en Theodorakis.

Zie voor de tentoonstelling Doktor Faustus de speciale uitgave van de Groene Amsterdammer: http://www.groene.nl/commentaar/2010-04-09/speciale-uitgave-doktor-faustus

Entree: 5 euro

Reserveren wordt aanbevolen: reserveringen via info@w139.nl

o.v.v. Constructie & Stalwarmte

Constructie & Stalwarmte is mede mogelijk gemaakt door:

AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunsten)

Pianoverhuur Amsterdam

Challange Records