3 sep – 5 okt 2011

Nachtschade

Judith Leysner

In 1885 schilderde Vincent van Gogh De Aardappeleters, diep onder de indruk van de eerlijke verhouding tussen de landbouwkundige productie en het nuttigen van de eigen oogst.

Solanum, video still, 2011

De Amsterdamse kunstenaar en muzikant Judith Leysner ontwikkelt vanuit deze Nederlandse ‘Icoon van het authentieke’ een geheel schizofreen landschap van het huidige, door een rechts-populistische stroming gedomineerde Nederland. Van Gogh maakte schetsen van de handen van de boeren waarbij hij hun verbondenheid met de aarde trachtte te benadrukken. In Judiths video Solanum en in haar fotoserie Atropa zijn de lichamen getapet en zijn dikke aardappelen stevig om de karakters hun hoofden gewikkeld.

Judith Leysner is meestal zelf het lijdend voorwerp in haar performances: Zij blaft als haar eigen geketende hond (Dogg House), en speelt “Daddy”, een performance/video over het archetype Vader – en dat meteen in 12-voud (Daddy). Ze )transformeert tot de Geisha “Kyoko” (Kyoko’s Teahouse), en belichaamt jeugdig verlangen als ballerina in de performance Muziekdoos. Ook het aardappeldrieluik van haar tentoonstelling Nachtschade doelt op de condities van zowel een ervaren, als een geconstrueerde ‘Otherness’. In 2010 was Judith drummer van het grandioze trio The Geert Wilders. Na twee singles en een video ging deze formatie helaas weer uit elkaar. Zichzelf steeds opnieuw in gevaar brengend, houdt Judith de maatschappelijke omstandigheden een spiegel voor en bijt de benoemde baasjes hard lachend en met genot in hun kuiten.

The Nightshade Family:

Judith zal tijdens de opening in W139 zoals gebruikelijk voor een turbulent programma zorgen: Naast haar eigen performance Dulcamara heeft zij haar vrienden van DOS – Dogs of Shame (kunstenaars Abner Preis, Wayne Horse en Kraack Dilla) uitgenodigd. The Dogs of Shame zullen een setlist van hun nieuwe EP Shiny Shit, I.E. The Rappical presenteren die in september verschijnt. Daarna draait DJ Sniff (Takuro Mizuta Lippit).

Biografie Judith Leysner

Judith Leysner studeerde van 2002-2006 aan de Rietveld Academie, afdeling Fine Arts en is in 2008 afgestudeerd als Master Fine Arts aan het Sandberg Instituut. Zij is een multimedia kunstenaar in de breedste zin van het woord. Thema’s die vaak voorkomen in haar werk zijn het ritueel, traditie, verlangen, female masculinity, sexualiteit, literatuur, geschiedenis, sociaal-maatschappelijke structuren, (on)vermogen, mythologie en culturele identiteit binnen een bepaalde context. Met nieuwe personages (alterego’s), die hieruit ontstaan, maakt Leysner videowerk, visuele poëzie, fotografie, performances, installaties en sculpturen. Afhankelijk van haar onderwerp kiest zij haar medium/materiaal. Ze gebruikt zichzelf bijna altijd in haar werk waar ook humor een belangrijke rol in speelt.

Credits:

Solanum (Video HD) Film door Judith Leysner
Camera: Federico Campanale
Camera ass. Jose de Biscaya
Licht: Brenda de Vries
Acteurs:
Anja Masling
Nadine van Vliet
Sachi Miyachi
Tom Smit
Vava M. Stojadinovic

Atropa (Fotografie)
i.s.m. Brenda de Vries