Kitchen139

W139 and Casco nodigden elke avond twee initiatieven uit, vergezeld van een gastcommentator, een lezing of een performance. Een overzicht van het avondprogramma is hier te zien:

  • Dinsdag 6: Gerrit Rietveld Academie & Zwarte Piet is Racisme
    Gastcommentator: Samuel Vriezen. Lezing #1 by C. P. Pfeffer.

GERRIT RIETVELD ACADEMIE
De Gerrit Rietveld Academie is een Hogeschool voor Beeldende Kunsten en Vormgeving in Amsterdam. Deelnemers van de Gerrit Rietveld Academie aan Kitchen139 zijn:
Emilio Moreno- Spaanse kunstenaar en docent aan de Rietveld Academie.
Razia Barsatie - Eindexamenstudent aan de afdeling Fine Arts.
Yvonne Dröge Wendel - Visueel kunstenaar en hoofd van de afdeling Fine Arts aan de Rietveld Academie.
Matjaz Stuk- Visueel kunstenaar en docent/ mentor aan de Rietveld Academie, afdeling Fine Arts.
Frank Mandersloot - Kunstenaar, docent aan de Rietveld Academie, afdeling Fine Arts.

ZWARTE PIET IS RACISME
Zwarte Piet is Racisme wil zich na anderhalve eeuw van spot en vernedering van zwarte mensen tijdens het Sinterklaasfeest, uitspreken als zonen en dochters (zowel zwart als blank) van deze mensen. Het is tijd voor verandering.

CLAUS PETER PFEFFER
Studeerde Economie in Duitsland en Frankrijk, PhD in Economische orde in Frankfurt. Functie: Financieel consultant. Voor Kitchen139 geeft de Amsterdamse econoom een serie dagelijkse lezingen over zijn alternatieve economische theorie Plutopia - Policies for Globally Sustainable Common Wealth, aka Pfeifferism.

SAMUEL VRIEZEN
Componist, dichter.

  • Woensdag 7: Ask! Actie Schone Kunst & Girls Like Us
    Gastcommentator: myvilllages.org. Lezing #2 by C. P. Pfeffer

ASK! ACTIE SCHONE KUNSTEN
Een vereniging van 'kunst werknemers’ -en schoonmaakpersoneel, die handelen om het personeel te ondersteunen en op zijn beurt voor iedereen.

GIRLS LIKE US Een internationaal, onafhankelijk magazine dat de hedendaagse vrouwengemeenschap representeert. Het magazine richt zich op vrouwen met een grote persoonlijkheid en een unieke visie. Vrouwen die het voor elkaar krijgen om hun eigen leven te leiden, en de maatschappelijk van binnenuit veranderen.

MYVILLAGES.ORG
Een internationaal kunstenaarsinitiatief, opgericht in 2003, door Kathrin Böhm (DU/GB), Wapke Feenstra (NL), en Antje Schiffers (DU). "Ons belang is het landelijke als een ruimte voor en van de culturele productie. De collectieve doelstellingen zijn geïnformeerd door het contextuele karakter van onze Individuele praktijken van het autobiografische feit dat we allemaal afkomstig van kleine dorpen.

  • Donderdag 8: Artists in Occupy Amsterdam
    Lezing #3 by C. P. Pfeffer

ARTISTS IN OCCUPY AMSTERDAM
Sinds 20 oktober is de groep Artists in Occupy Amsterdam aanwezig bij de bezetting van het Beursplein door de Nederlandse tak van de mondiale Occupy-protestbeweging. De groep is opgericht door de kunstenaars Elke Uitentuis, Wouter Osterholt, Iratxe Jaio, Klaas van Gorkum en Jonas Staal. Er is een tent neergezet die dient als knooppunt van ontmoetingen en als basis voor het te ontplooien programma en activiteiten.

  • Vrijdag 9: Jan van Eyck Academie & KijkRuimte
    Vergezeld door Remco Torenbosch. Lezing #4 by C. P. Pfeffer

JAN VAN EYCK ACADEMIE
Een postacademisch instituut voor onderzoek en productie op het gebied van beeldende kunst, design en theorie in Maastricht. Deelnemers aan kitchen139 zijn:
Clifford Borress, kunstenaar
Axel loytved, kunstenaar
Vasilis Marmatakis, ontwerper
Dominique Hurth, kunstenaar

KIJKRUIMTE Een cultureel onderzoeksplatform in Amsterdam-Noord. Het is een tweejarig kunstproject dat door artistiek onderzoek en interventies een bijdrage wil leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van de publieke ruimte en is een platform voor alternatief sociaal denken. KijkRuimte is een initiatief van Daniela Paes Leao i.s.m. Tabitha Kane en Merel Willemsen. Zij zullen samen koken met kunstenaar Teresa Borasino, die momenteel een project ontwikkeld bij KijkRuimte.

REMCO TORENBOSCH
Onderzoekt sociaal-politieke processen, culturele en economische verschillen en het delen van informatie. Hierbij herdefinieert hij niet alleen de kunstproductie maar heroverweegt ook de fundamentele waarden van ons sociale systeem zoals het eigendom, publieke/private beleidsvoeringen en de transparantie van informatie.

  • Zaterdag 10: Cream Passionel & Schijnheilig
    Gastcommentator: Rick Dolphijn

CREAM PASSIONEL De Cream Passionel keukenprinsessen Shani Leiderman en Martine Heijnen koken op verschillende locaties in Amsterdam. Het menu ontspruit op de dag zelf met verse producten van de markt. Zonder poeders of blokjes uit pakjes. De natuurlijke smaken worden met juiste bereidingstijd en met groenten van het seizoen naar boven gehaald.

SCHIJNHEILIG
Underground culture, autonomous spaces en DIY politics.

RICK DOLPHIJN
Assistent professor aan de faculteit Geestwetenschappen, Universiteit Utrecht. Hij is geïnteresseerd in het lichaam / gevoeligheid / sensualiteit / ervaring en de rol van taal, in de Gilles Deleuze en zijn filosofie, in tijd en in de ruimte. Zo geeft hij lezingen en schrijft hij over architectuur, filosofie, eten, mediatheorieën, taaltheorie en performance theorie.

BAVO
Bavo is verhinderd wegens ziekte.
Een onafhankelijk onderzoeksbureau dat zich richt op de politieke dimensie van kunst, architectuur en planning. Bavo is een samenwerking tussen Gideon Boie en Matthias Pauwels, die beiden architectuur en filosofie studeerden. Bavo heeft recentelijk onderzoek gedaan naar creatieve stadsontwikkeling en praktijken van geïntegreerd cultureel activisme.

  • Zondag 11: Domestic Workers Nederland (FNV) & Platform Re-Set
    Gastcommentator: Read-in

DOMESTIC WORKERS
Domestic Workers' Union In Nederland, onderdeel van FNV Bondgenoten, staat in solidariteit voor respect en erkenning van hun werk in Nederland en daarbuiten. De subgroepen van Indonesische en Filippijnse huishoudelijke werkers, zullen deelnemen aan Kitchen139.

PLATFORM RE-SET
Re-set is een groep kunstenaars en anderen die actief zijn in de kunstwereld. Gezamenlijk willen ze stelling nemen tegen de zorgwekkende ontwikkelingen binnen het huidige politieke klimaat in Nederland en daarbuiten. Geïnitieerd door: Sema Bekirovic, 
Mariska van den Berg
, Isabel Cordeiro, 
Ruth Legg
, Rune Peiters en 
Igor Sevcuk.

READ-IN
De collectieve inspanning van het aanzetten tot kortstondige leessessies in andermans huizen. Opgericht in februari 2010 in Utrecht door kunstenaar Annette Krauss en theatermaker Hilde Tuinstra, duikt dit evoluerende experiment in een proces van ongewone sociale activiteiten waaronder het ‘belletje trek’ met het verzoek om de collectieve lezingen te hosten.

  • Woensdag 14: The Common Seminar & Mezrab
    Gastcommentator: Marije Janssen
    Filmpremiere: Dorian de Rijk

THE COMMON SEMINAR De Common Seminar biedt de instrumenten om te begrijpen hoe kennis wordt geproduceerd in het algemeen en hoe, en in welke mate, het kan worden vastgelegd door controlerende machten. Bovendien zal de seminar een poging doen om levende kennis in actie te observeren. De organisatoren van de Common Seminar zullen deelnemen aan Kitchen139.

MEZRAB Cultureel centrum Mezrab is een ruimte voor talent van verscheidene disciplines en landen die elkaar ontmoeten en delen. Momenteel organiseert Mezrab evenementen in de Art Cage in Amsterdam-Oost. Verhalen vertellen, discussies, tentoonstellingen en meer.

MARIJE JANSSEN In 2005 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht met een scriptie over het gebruik van online pornografische communities door jonge feministes. Sinds juni 2009 is ze een van de cultuurredacteuren van feministisch tijdschrift ‘Lover’

DORIAN DE RIJK
Studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in 2011. Voor Kitchen139 toont ze een video die echter nog verlangt naar een titel.

GEÏMPROVISEERDE PERFORMANCE met
Dans: Orfee Schuijt, Meri Pajunpaa, Ingrid Berger Myhre en Pawel Konior
Muziek: Jasper Stadhouders

Een internationale groep van kunstenaars met een gedeelde geschiedenis in de improvisatie. De essentie van de samenwerking manifesteert zich in een fysiek, intelligent lichaam dat op zoek is naar oplossingen vanuit zijn eigen beweging, onafhankelijk en met de ander, in beweging of geluid.

  • Donderdag 15: Premsela & Allegories of Good and Bad Government
    Gastlezing: Emory Douglas

PREMSELA
Platform voor de verbetering van het culturele design- en modeklimaat in Nederland.

ALLEGORIES OF GOOD AND BAD GOVERNMENT
Een tentoonstelling in het voorjaar van 2011 in W139, geïnitieerd door wethouder voor Cultuur Carolien Gehrels en kunstenaars Jonas Staal en Hans van Houwelingen. De tentoonstelling had tot doel de huidige status quo tussen politiek en kunst te doorgronden en te doorbreken.

EMORY DOUGLAS
Ontwerper Black Panthers over design en politiek, georganiseerd door Premsela in W139.
17u00 Deuren open
17u30-18u30 Lezing Emory Douglas
Reserveren voor de lezing via rsvp@premsela.org o.v.v. ‘Emory Douglas. Voor meer info: http://w139.nl/nl/article/20384/lezing-emory-douglas/

  • Vrijdag 16: Amsterdam Dinner Movement Presenteert: Kitchen Shebeen

De avond is vrij toegankelijk voor publiek zonder reserveringen. Deuren gaan open om 19u00.

De Amsterdam Dinner Movement is een groeiende vereniging van 26 onafhankelijke kunstruimtes in Amsterdam die samen diners organiseren als een basis voor samenwerking en uitwisseling. De diners vinden door heel Amsterdam plaats, en het gedeelde idee heeft een zeer inclusief beleid waarbij alle kunstruimtes, groot of klein, kunnen deelnemen.

Voor Kitchen139 in W139 presenteert de groep een avond gebaseerd op de historie van de Shebeen. Elk van de 18 deelnemende ruimtes zullen een bar opzetten van geïmproviseerde materialen die tegelijk fungeren als een informatiepunt over deze ruimtes. Verwacht kwaliteitscocktails, theeën, sappen, punches, performances en live muziek in de gastvrije setting van een Shebeen.

“A glass of wine with dinner makes a meal more civilized and enjoyable. Yet the real power of alcohol, especially for the cook, lies not in what it does at the table but what it does in the kitchen." David Joachim en Andrew Schloss. Fine Cooking #104, pp.28.

Deelnemende instellingen:
Berm Collectief http://bermcollectief.blogspot.com
Collectief Ondergrond http://collectiefondergrond.nl
Goleb http://projectgoleb.wordpress.com
Hallo Gallo http://www.myspace.com/stenzequo
Het Zeemanshuis http://www.facebook.com/Zeemanshuis
Kulter http://www.kulter.nl
KunstWest / C-LAB http://kunstwest.blogspot.com
La Jetée http://www.jetee.nl/
Lost Property http://www.lostproperty.cx
M4gastatelier http://www.m4gastatelier.nl
Rongwrong http://www.rongwrong.org
Stichting Kudde http://www.kudde.info
Teto Projects http://www.tetoprojects.com
The Outpost http://outpost-slotervaart.tk
Unfold Amsterdam http://www.unfoldamsterdam.nl/featured/this-is-nothing-new-posterflyer-jam-sessions
WAAR projects http://www.waarprojects.org
Zet Foundation http://www.zetfoundation.nl
Zolder Museum http://www.zoldermuseum.com

  • Zaterdag 17: The Living Room(s)

De ruimte is geopend voor publiek zonder reserveringen. Programma start om 16u00.
16u00 - High Tea en snacks
16u00 - Korte lezing en demonstratie door The Living Room(s) over hun samenwerkingsmethoden.
17u30 - Meer snacks en discussie over het begrip van samenwerking in relatie tot Kitchen139.

THE LIVING ROOM(S)
Een collectief van kunstenaars en culturele mediators van verschillende disciplines die zich bezig houden met sociale veranderingen, collectieve acties en de praktijk van het dagelijks leven. "We are parasites, hosting and being hosted by different initiatives, institutions and homes in our neighborhood and beyond, creating event-driven interventions in collaboration with performers, theoreticians and artists."

Ruimtelijk ontwerp: Stefano Faoro & Mark Simmonds (Werkplaats Typografie)
Keuken: Sjim Hendrix
Sofa's: Zoro Feigl
Tafels: Sajoscha Talirz

Persbericht Kitchen139 - Ten-day Communal Kitchen Experiment