15 – 22 sep 2012

Liquid rainbow

Edwin Deen
Foto: Henni van Beek

Pigment, een elektrische kraan, enkele meters tuinslang en een doodgewone gazonsproeier. Dat zijn de ingrediënten waarmee beeldend kunstenaar Edwin Deen iets schijnbaar onmogelijks voor elkaar kreeg: hij materialiseerde een regenboog. ‘Liquid rainbow’ speelt met de spanning die ontstaat wanneer de zon op een regenachtige dag haar stralen naar de aarde stuurt en de hemel vervult van de ongrijpbare belofte van een regenboog. De achteloze bezoeker weet nooit wanneer ‘Liquid rainbow’ in werking zal treden, maar wanneer de installatie gaat sproeien zijn verassing en vrolijkheid nooit ver weg. De herhaling van de sproeibeweging intensiveert de zeven kleuren op de witte muur. Die verandering is nauwelijks waarneembaar, maar verleent ‘Liquid rainbow’ wel degelijk een tastbare dimensie.

Edwin Deen (1980, Linschoten) is geïnteresseerd in natuurkundige processen en het gebruik van dagelijks voorwerpen en onedele materialen. Middels experimenten en esthetische beelden benadrukt hij dat wat wij doorgaans veronachtzamen op een lichtvoetige en aantrekkelijke, maar belangwekkende wijze.

Deen studeerde in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie en is daar sinds 2011 docent en mentor in het Basisjaar. Met zijn eindexamenwerk 'Untitled' (2008) en het werk 'Physical Nature - Natuurkundige Natuur' (2009) won hij de 'Art Olive Award 2009'. In 2010 ontving hij de 'Crazy Curators Award' voor 'flatland', een serie van kleine installaties. Edwin Deen toonde zijn werk in groeps- en solotentoonstelling in Europa.

Edwin Deen website

Tekst : Lise Lotte ten Voorde