9 nov – 8 dec 2013

Liberty inviting artists to take part

Atelier Mixed Media (BE) uitgenodigd door W139 Op zoek naar de rol van de (jonge) kunstenaar als initiator en curator van kunstmanifestaties en de positie van een centrum voor hedendaagse kunst

Ontwerp: Maud Vervenne & Chloé D'hauwe
Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek

Een jaar geleden stuurde W139 op manifeste wijze haar toekomstplannen de wereld rond. In een notendop wil W139 in deze toekomstvisie een centrale en leidende rol geven aan de beeldende kunstenaars in het proces van het maken van tentoonstellingen. W139 vindt dit noodzakelijk in een kunstwereld die hoofdzakelijk gedreven lijkt te worden door een financiële managementcultuur waarbij 'name dropping' inhoud en status zou moeten geven aan het programma van een kunstinstelling. Sinds 2013 kiest W139 voor tentoonstellingen met de intentie om te verkennen en om de vernieuwende gebieden in de beeldende kunst en in de samenleving te ontsluiten. W139 vindt het van belang dat ze met name de jongste generatie(s) kunstenaars inspireert om hun zelfredzaamheid te vergroten en een zo breed mogelijk kunstzinnig draagvlak voor hun werk te creëren.
Het atelier Mixed Media van LUCA School of Arts, Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent (BE) heeft op dit statement snel en enthousiast gereageerd. Als atelier binnen een kunsthogeschool leiden zij studenten op tot jonge autonome kunstenaars. Onder leiding van Esther Venrooy en Roel Kerkhofs, leert men er afstand te doen van vooropgestelde ideeën van wat kunst kan zijn. Men wordt er aangemoedigd om de grenzen van het zelfsprekende op te zoeken en bij elke artistieke uitspraak risico's te durven nemen. Het publiek speelt hierin een belangrijke rol. Vanaf het eerste jaar is het toonmoment een cruciaal onderdeel in het artistieke groeiproces. Het atelier organiseert daarom op regelmatige basis publieksmomenten om met een dynamische en zeer verscheiden groep jonge kunstenaars te zoeken naar nieuwe formats waarbinnen kunst een plaats kan krijgen. Het atelier kan dus niet anders dan de vernieuwde visie van W139 omarmen en is zeer blij met de uitdaging die ze krijgt om een inclusieve ruimte in de Warmoesstraat 139 te mogen creëren. Het is immers van ontzettend groot belang dat (jong) artistiek experiment een platform kan krijgen, onafhankelijk van betekenisgevers en los van de gangbare normen in de kunstwereld.

LUCA School of Arts, campus Sint-Lucas Gent, Belgium