28 – 29 apr 2016

From Trash to God, 20:00 - 22:30

Op twee opeenvolgende avonden zal RABOTNIK een kleine, maar kostbare steekproef van mindblowing audiovisuele kunstenaars en media-activisten uit de jaren '80 laten zien.

De eerste avond zal het werk van Babeth M. VanLoo en Dick Verdult worden vertoond, de tweede avond zal bestaan ​​uit een overzicht van de rijke underground media-cultuur van Amsterdam in de jaren '80, waarvan Rabotnik een essentieel onderdeel was.

BABETH M. VANLOO, kunstenaar en filmmaker (Masters of Film & Fine Arts, USA 1977), werkt in de traditie van de SOCIAL SCULPTURE, geïnitieerd door haar kunstleraar, Joseph Beuys. Haar uitgebreide reeks films, installaties en nieuwe media projecten zijn over de hele wereld tentoongesteld. Voor Babeth is er geen scheiding tussen kunst en het leven, en haar werk overtreft zowel High Art als de zogenaamde Low Art. Tijdens het lesgeven op SFAI en het filmen van kunstenaars zoals Daniel Spoerri en Jean Tinguely, bracht ze vele avonden documenterend door in de vitale punkscene op het podium van clubs zoals Mabuhay Gardens, ook was ze een redacteur van het tijdschrift Search & Destroy. In 1980, tijdens het filmen met Joseph Beuys in het Guggenheim Museum, documenteerd ze de beruchte femme fatale punk van Lydia Lunch en voor Engeland toonaangevende punk-girls The Slits, tijdens hun nachtelijke optredens. In de jaren '80 droeg ze bij aan NEON op de VPRO. Deze avond laat ze ons zien: SEX PISTOLS & BERLIN WALL ; LYDIA LUNCH - PARADOXIA ; BEUYS - DAS KAPITAL ; WILLIAM BURROUGHS - DEATH ROW

DICK VERDULT (Eindhoven, 1954) is een World War 3-veteraan, een pluri-content en een kunstenaar van de vele talen die in de jaren '70 aan de beruchte Université van Vincennes Parijs VIII studeerde. Hij ging vervolgens aan de slag met interactieve film en punk in de vroege 80's, om daarna te functioneren als (en in) een kunstenaarsgroep - constructie (IBW, Instituut voor Betaalbare Waanzin, Instituut voor Betaalbare Krankzinnigheid) en is tenslotte inmiddels een cult legende in de vervorming van bepaalde Latijns-Amerikaanse muziek (Cumbia, als Dick El Demasiado). In oktober heeft hij een show in Bogota, zal zijn roman in het Spaans en Pools worden gepubliceerd, een documentaire voor de Nederlandse tv over hem is in de maak en hij bereidt zich voor om opnieuw te gaan filmen.