29 jan – 28 feb 2016

Gym of Obsolete Technology

Amal Alhaag (NL), Michael Brennan (US), Femke Dekker (NL), Craig Fahner (CA), Maria Guggenbichler (DE), Steve Gurysh (US), Nikki Hock (NL), Annika Kappner (DE/NL), Willem Kempers (NL), Guz Konstantin (RU), Jan Robert Leegte (NL), Nicole Martens (NL), Margarita Osipian (CA/NL), Andrés Padilla Domene (MX/FR), Iván Puig (MX), Anna Reutinger (US), Luis Rodil-Fernández (SP), Helena Sanders (US/NL), Cas Spoelstra (NL)
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Sonia Mangiapane
Foto door Rosie de Graaf
Foto door Rosie de Graaf
Foto door Sonia Mangiapane
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Rosie de Graaf
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Milan Anais Groot
Foto door Rosie de Graaf
Foto door Sonia Mangiapane
Foto door Milan Anais Groot

Toen duizenden demonstranten de straten van Cairo opgingen om een einde te eisen aan het 30-jarig bewind van president Hosni Mubarak, sneed de Egyptische regering de natie af van alle vormen van inkomende en uitgaande online communicatie. De afbraak, of uitschakeling van draadloze netwerken veroorzaakte een stijging van analoge communicatie en belicht de fysieke structuur van macht en controle – die dus wel degelijk bestaat in communicatie kanalen die wij vaak zien als zijnde ‘immaterieel’ en gedecentraliseerd.

De tentoonstelling Gym of Obsolete Technology in W139 opent op 29 januari en is te zien tot 21 februari. De kunstenaars in Gym of Obsolete Technology visualiseren, en geven vorm aan, de spanningen die ontstaan tussen het analoge en het digitale op momenten van overdracht, ontwijking en onderbreking.

Stel je een ruimte voor waar bezoekers iMacs heen en weer kunnen doorgeven als medicijnballen. Waar tijdens een fitness les het brein geleid wordt door virtuele realiteit ervaringen terwijl oude harde schijven de spieren trainen. De ‘gym’ installatie dient als toegang naar de expositie, waar bezoekers een interactie aangaan met het gewicht van verouderde technologieën in een surrealistisch gym kader.

Met de originele intentie in het achterhoofd, divergeren de deelnemende kunstenaars van Gym of Obsolete Technology om zich bezig te houden met onderwerpen zoals economieën van energie, onze fantasieën van fysieke interactie met het digitale, de onhandigheid van technologie, het gebruik en achterhaaldheid van onze sociale ervaring van technologie, digitale materialiteit, hoe het heilige transformeert door digitale simulatie en de visualisatie van onzichtbare signalen.
De tentoonstelling belicht de steeds meer onzichtbaar en alomtegenwoordig wordende digitale vorm, terwijl het ons tegelijkertijd wijst op het gewicht en het afval dat wordt gegenereerd door geplande veroudering en een onvermoeibare zoektocht naar ‘innovatie’ en nieuwigheid van digitale objecten.

Luis Rodil-Fernández - Gym of Obsolete Technology

Blind Panels Podcast Episode 19: The Gym of Obsolete Technologies

Opening, vrijdag 29 januari, 20:00 – 01:00

Met speciale performance van Max Dovey en de Dial-Up Choir en dj’s.

RadioWaves, maandag 1 februari, 17:00 - 18:00

Om de reikwijdte van hun installatie in W139 uit te breiden op de FM-golven, organiseren kunstenaars Femke Dekker en Nicole Martens een Red Light Radio show.

Workshop, zondag 7 februari, 15:00 – 17:00

Een praktische workshop van programmeurs en activisten Elli en Niki. Het biedt een inleiding tot programmeren en software voor zowel beginners als oude profs.

RadioWaves deel 2, zondag 7 februari, 14:00

Kunstenaar Luis Fernández-Rodil zendt software uit voor publiek ontvangst over de Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio en demonstreert hiermee het creatieve potentieel van piraterij.

Lezing, donderdag 11 februari, 19:00 – 21:00

Lezing en discussieavond met curator en onderzoeker Amal Alhaag; kunstenaar Luis Rodil-Fernández en activist en onderzoeker Michael Brennan.

Yoga les, zondag 21 februari, 18:30 – 23:00

Een technologische decompressie en herschikking van onze digitale chakra’s. Met een live performance van BARTIRA.

PC dump days and feline file sharing, Lezing donderdag 25 februari 19:00 - 22:00

Tijdens de tweede lezing van Gym of Obsolete Technology, worden we vergezeld door Dennis de Bel, Olia Lialina en Peter Luining.

Recensies:

SSBA-salon geschreven door Sanneke Huisman

Parool, donderdag 4 februari 2016
gym-parool.jpg (15.85 MB)

De volgende organisaties en bedrijven bedanken wij voor hun ondersteuning:
• Foundation for Contemporary Arts Emergency Grant • Spectro Productions • van Gansewinkel • Alberta Foundation for the Arts • Heezen Bv Eindhoven • ArtEZ School of the Arts, Arnhem • Pyrasied Xtreme Acrylic • The State of Texas •