Ideology Meets Implementation
Mojtaba Amini, Vasily Bogatov, Ehsan Fardjadinia, Barbad Golshiri, Yoeri Guepin, Joseph Hughes, Mehregan Kazemi, Dimitra Kondylatou, Taisiya Krugovykh, David Maroto, Pendar Nabipour, Mojtaba Tabatabaie, belit sağ, Dorine van Meelfoto's door Chun-Han Chiang
De wereld waarin we leven lijkt te zijn vastgelopen in verouderde structuren. De ideologische systemen die aan de basis liggen van onze maatschappijen, zijn nog altijd gebaseerd op (Westerse) noties van postmodernisme, postkolonialisme, post marxisme, post democratie – een waar tijdperk van uitstel, waarin we de noodzakelijke veranderingen, moedwillig lijken te vertragen. We zijn ons bewust van de noodzaak om te veranderen, maar vaak kiezen we ervoor om weg te kijken. We doen ons beklag over de manier waarop ‘dingen zijn georganiseerd’, terwijl het ons tegelijkertijd niet lukt om onszelf te organiseren, op onze eigen voorwaarden. Een staat van collectieve verwaarlozing.
Hoe kunnen we deze tijd van uitstel doorbreken? Hoeveel impact kunnen we hebben op individueel niveau, ten overstaan van het grotere systeem? Zijn we een direct product van de ideologieën die onze sociale omgeving bepalen, of zijn we wellicht ook ingesteld om er tegen te ageren? Is het mogelijk om het ideologische systeem waar elk van ons in leeft te identificeren, zodat we daarbinnen fouten kunnen uitbuiten om de interne tegenstellingen te benadrukken? Hoe kunnen we zeker zijn dat het systeem niet elke kritische actie – in eerste instantie bedoeld om het systeem te ondermijnen – absorbeert? En misschien wel het belangrijkste, hoe kunnen we beginnen met samenleven in gemeenschap met elkaar?
Ideology Meets Implementation laat zien hoe ideologische systemen daadwerkelijk functioneren wanneer ze in de praktijk worden gebracht. De implementatie van een ideologisch systeem, uitgevoerd bijvoorbeeld door vertegenwoordigers van de staat, is niet altijd zichtbaar voor degenen die binnen dit regime leven. Ideologieën zijn gebaseerd op ideeën die gekristalliseerd worden in normen, die vervolgens de politieke en culturele principes van een gegeven maatschappij dicteren. Het achterliggende theoretische kader staat echter vaak in scherp contrast met de concrete realiteit van deze implementatie in het alledaagse leven.
Voor deze tentoonstelling hebben we een groep gevormd van internationale kunstenaars en activisten die in hun praktijk kijken naar specifieke, huidige ideologieën en deze bekritiseren en bevragen via verschillende vormen van media en interdisciplinaire evenementen. De kunstwerken adresseren bepaalde machtsstructuren die onze maatschappijen kenmerken: zo wordt er bijvoorbeeld een analyse gemaakt van de wijze waarop overheden en media taal inzetten om discipline af te dwingen en ons in bepaalde categorieën onder te verdelen; of wordt er gekeken naar de wijze waarop de staat haar macht uitoefent om onze bewegingsvrijheid in te perken, met name voor diegenen die genoodzaakt zijn grenzen over te steken; maar ook wordt er ingegaan op de meer indirecte middelen die de staat inzet om haar burgers zowel fysiek als mentaal te controleren en te censureren.
Ideology Meets Implementation biedt tevens ruimte aan het ‘Non-Fascist House’: een podium voor ‘zelf-georganiseerd’ leven, waar gedurende de tentoonstelling een divers programma van performances, discussies, leesgroepen, lezingen en film screenings plaatsvindt. Dit programma gaat specifiek in op historische en hedendaagse vormen van fascisme en anti-fascistische tegenbewegingen, op islamofobie en racisme specifiek in de Nederlandse context, op kunst en activisme in Rusland, en op de rechten van LHBTQ mensen in West-Azië en Noord-Afrika.
De tentoonstelling Ideology Meets Implementation creëert ruimte voor uitwisseling, en breekt het conventionele onderscheid tussen activist en kunstenaar, kunstwerk en evenement, publiek en deelnemer, op actieve wijze open.
Wij nodigen je van harte uit om in dialoog met ons te gaan en te delen in deze manier van samenleven.
Opening, vrijdag 13 oktober
20:00 Tentoonstelling opening
21:00 Openingswoord door Pendar Nabipour
22:00 The Distribution of the Sacred System door Barbad Golshiri
23:15 “Round Heads and Pointed Heads” performance op Stage for Tragedy | Scene one - “Crisis in the Land of JAHA”, “Rise of IBERIN” and “Allegation of the Lord of Boxes”
Publieksprogramma
imi-public-programme-schedule.pdf (1.14 MB)
Zaterdag 21 okctober 15:00-18:00
Open Source Government by Pendar Nabipour
Zaterdag 28 oktober 18:00 - 22:00
Empathy Tournament by David Maroto
PERFORMANCES
Non-Fascist House at Stage of Tragedy “Round Heads and Pointed Heads” performance
Vrijdag 13 oktober 23:15
Scene one: “Crisis in the Land of JAHA”, “Rise of IBERIN” and “Allegation of the Lord of Boxes”
Zaterdag 4 november 19:30
Zaterdag 11 november 19:30
Zaterdag 18 november 19:30
Final Scene: “Living Death March”, “Deportations” and “The Land of JAHA’s Future”
Zondag 19 november 19:30
Public discussion: “How to carry on the “Non-Fascist House”
FILM SCREENINGS
Zondag 15 okctober 18:30-22:00
Screening I : Russian Actionism and Prison System with programmer Taisiya Krugovykh & Vasily Bogatov
Zondag 22 okctober 18:30-22:00
Screening II : LGBTQI+ in West-South Asia & North Africa with programmer Sophie Hoyle
Zondag 29 okctober 18:30-22:00
Screening III : Monument in Flux with programmer Amirali Ghassemi
Zondag 5 november 18:30-22:00
Screening IV: How to talk about “WE”with programmer belit sağ
Zondag 12 november 18:30-22:00
LEZINGEN EN LEESGROEPEN
Donderdag 2 november 19:00-21:00
Public Reading Group: Muslim Feminist Perspectives by Alina Jabbari
Donderdag 9 november 19:30
Donderdag 16 November 19:30
Conversation circle: Decolonizing the Globalized Dutch Art Institution
.
.
.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het Amsterdams fonds voor de kunst, Mondriaan Fonds, en CBK Rotterdam.