27 okt – 18 nov 2001

Sonic Encounters

Sagi Kroner, Boris van Nes

In de voorzaal worden we getuige van de sonische ontmoeting tussen 2 jonge kunstenaars die reeds wat langer afgestudeerd zijn. De opstelling is een letterlijke confrontatie tussen hun lichtelijk ondermijnende sculpturen en multi-media installaties.

Groner installeert onder meer een zelfstandig radiostation op zonne-energie, vanwaaruit sonische boodschappen de ether worden ingeslingerd. Deze worden ook opgevangen door radiosculpturen met hardplastic hoorns. Het projectiebeeld van een bedouine-achtige figuur in de woestijn, die geluiden uitzend (of opvangt?), completeert de gedachte aan een mondiale ether.

De werken zijn opgesteld in een labyrintisch parcours waarbij de toeschouwer de installaties al rondkijkende activeert. Het gaat Van Nes en Groner daarbij vooral om reconstructies van de ervaringen die men op kan doen bij het betreden van verboden fabrieksterreinen. Geluid, alarm en licht doet er alles aan de bezoeker te melden dat hij hier niet thuishoort. Van Nes heeft daartoe een aantal werken geproduceerd die gebruik maken van materialen als alarmhoorns, bellen, slagbomen en electronische ogen. Het geheel maakt de rondgang tot een unheimisch, verboden avontuur.