3 okt – 29 jan 2009

Now Is The Time

Lezingenreeks georganiseerd door het Stedelijk Museum, de Universiteit van Amsterdam, W139, Metropolis M en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

Globalisation

Met de aanslag op het World Trade Center in New York werd de 20ste eeuw definitief afgesloten en was het nieuwe millennium een feit. Maar welke ontwikkelingen maakte de kunst door sinds dit gewelddadige begin en hoe zijn deze ontwikkelingen kunsttheoretisch van betekenis voorzien?

Onder de titel Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century presenteerden de samenstellers van de succesvolle lezingencyclus Right About Now in het najaar van 2008 een nieuwe reeks met lezingen/debatten rondom urgente maatschappelijke en kunstspecifieke thema’s. Deze waren gewijd aan thema’s die het maatschappelijk krachtenveld van de beeldende kunst in het nieuwe millennium in volle breedte benoemen.

Gedurende zeven avonden gaven zowel gerenommeerde internationale sprekers als jonge Nederlandse kunsthistorici, curatoren en critici hun visie op vraagstukken als: wat is de impact van 9/11? Wat is de polariserende rol van religie? Wat zijn de gevolgen van de voortschrijdende globalisatie op de beeldende kunst? Deze maatschappelijk geëngageerde thema’s werden afgewisseld met van oorsprong meer kunstgerelateerde onderwerpen als de zoektocht naar een nieuwe canon, de terugkeer van de romantiek, de idealen van design en de status van het kunstwerk in wat the post-medium condition heet.

Evenals de vorige lezingenreeks was het doel van Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century het bevorderen van de dialoog tussen kunsttheorie en kunstpraktijk. Now is the Time bedrijft hedendaagse geschiedschrijving op een niveau dat past bij het academische discours, maar dat ook toegankelijk is voor een breder publiek. De gevarieerde selectie aan thema’s en sprekers maakten de avonden aantrekkelijk voor zowel studenten van kunstacademies en universiteiten als doorgewinterde kunstprofessionals en kunstliefhebbers. Wederom was de locatie het publieke hart van de UvA, De Lutherse Kerk aan het Spui.

Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century was evenals de voorgaande reeks het resultaat van een uniek samenwerkingsverband geweest tussen verschillende instellingen in W139, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, het Stedelijk Museum en de afdeling Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Bij Now is the Time had het tijdschrift Metropolis M zich aangesloten bij de organisatie, zodat de lezingen bij een nog breder publiek in Nederland (en ver daarbuiten) werden geïntroduceerd. Door de krachten te bundelen hoopten en hopen deze instellingen dat de studie naar de beeldende kunst van het heden en recente verleden in een stroomversnelling zal raken en dat de inganggezette discussies ook na het sluiten van de deuren van de Lutherse Kerk zullen voortduren.

De zeven centrale thema’s waren: 9/11, Romanticism, Globalisation, Design, Belief, Media en New Canon. De avonden gewijd aan Belief en New Canon vonden plaats in januari van 2009.

Koop de publicatie van Now is the Time in onze online shop